Gespecialiseerd in klachten aan wervelkolom en kaakgewricht


Over

Overzet Kinesitherapie
praktijk voor rug- en kaakgewrichtsklachten

Zie specialisaties

Ik ben actief als kinesitherapeut sinds 2008.
Mijn studies ben ik begonnen met een Bachelor in de Podotherapie. Als podotherapeut behandel je ook knie-, heup-, en rugklachten. Omdat ik me hier verder wou in verdiepen  ben ik nog kinesitherapie gaan studeren in Gent. Ik ben echter na mijn opleiding kinesitherapie als het ware blijven ‘plakken’ in de kine en heb hierna nog een Master na Master Manuele therapie gevolgd in Brussel aan de VUB.
In de praktijk richt ik me vooral op wervelkolomgebonden klachten (nek, rug en bekken) en temporo-mandibulaire (kaakgewrichts-) klachten. Als kinesitherapeut houd ik van de zoektocht die elke klacht toch opnieuw is, het is telkens een nieuwe uitdaging om de patiënt te begeleiden in het oplossen van zijn klachten en tegemoet te komen aan zijn hulpvraag.

Naast mijn praktijk in Gent heb ik ook nog een praktijk in Middelburg (NL)  Fysio-motion waar ik werkzaam ben als manueel therapeut.


Plan van Aanpak

Uitgebreide intake en onderzoek

Onderzoek
Elke manueel therapeutische behandeling start met een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Daardoor zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, ea.) kan de plaats, de graad, ernst en de oorzaak van de klacht opgespoord worden.

Centraal in het onderzoek staat de oorzaak en de tijdslijn van je letsel of disfunctie. Afhankelijk van de bevindingen kan de therapeut aanvullend onderzoek verrichten ter evaluatie van de toestand en de functies van de spieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, het bindweefsel en de algemene gezondheid. Verder zal de therapeut nagaan of je lichaam foute lichaamsbewegingen of houdingsgewoonten heeft. Ook met psychologische factoren wordt rekening gehouden.



Hulpvraag

Definiëren van de probleemvraag, wat is de contactreden, wat wordt verwacht, welke oplossing zoekt de patiënt voor zijn 'functioneringsprobleem'.
Dit is belangrijk om tot de kern van he probleem te komen en op die manier tot een goed behandelplan te komen.

Opstellen behandelplan

De conclusie en evaluatie van het vraaggesprek en functieonderzoek leidt tot een diagnose die een verklarende omschrijving is van je beklemmingen en je gezondheidsproblemen. Deze omschrijving vormt de basis voor een deskundig en verantwoord behandelingsprogamma. Eventueel kan de therapeut in samenspraak met de behandelende arts een bijkomend onderzoek opvragen (RX, medische beeldvorming…) 




Behandeling

De behandeling is in de eerste plaats gericht op het hernemen van je normale activiteiten en op je algemene gezondheid. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van het bewegingsapparaat en een afname van pijn. 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, gerichte begeleiding en educatie rond gezond bewegen.


Share by: